[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...
Pokračuj v čítaní alebo preskoč na menu. Ďalšie možnosti: Začiatok stránky; Zoznam sekcií; Vyhľadávanie; Pätičkové informácie.
Prečo sa neoplatí precukriť
Nárast obezity a ďalších pridružených ochorení poukazuje na privysoký príjem cukru a zlú životosprávu. Náklady zdravotníctva priamo spojené s obezitou sa pohybujú vo výške 2 až 7 % celkových ročných nákladov, čo podľa odhadov predstavuje na Slovensku 90 až 245 mil. eur. Nepriame náklady môžu byť až trojnásobne vyššie. S cieľom motivovať k zdravšej spotrebe preto viaceré krajiny zaviedli dane na nezdravé potraviny, z ktorých najpopulárnejšie sú dane na sladené nápoje. Pri cukre, podobne ako pri cigaretách a alkohole, totiž v konečnom dôsledku nenesú negatívne externé náklady len spotrebitelia, ale aj zdravotníctvo financované z verejných zdrojov. K zdravšej spotrebe by zároveň mohla prispieť aj lepšia a cielená regulácia, špecificky zameraná najmä na deti a mládež.
Koniec obsahu.
Nachádzate sa tu:
Pokračuj v menu alebo choď do inej sekcie.
Pokračovanie menu:
Pokračuj v čítaní alebo preskoč na menu. Ďalšie možnosti: Začiatok stránky; Zoznam sekcií; Vyhľadávanie; Pätičkové informácie.