Agentúra Fitch Ratings ponechala Slovensku nezmenený rating

Aktualizované dňa: 08.06.2024 09:00

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings dnes zverejnila svoje najnovšie hodnotenie. Slovenská republika si udržala nezmenený rating na úrovni A- so stabilným výhľadom. Hodnotenie Slovenska je podporené našim členstvom v Európskej únii a eurozóne, stabilnou a dôveryhodnou makroekonomickou politikou, ako aj konkurencieschopnosťou exportu a stabilnými priamymi zahraničnými investíciami.

Ratingová agentúra Fitch očakáva v roku 2024 rast HDP o 2,5 %, čo je výrazne viac ako 1,6 % v roku 2023. V roku 2025 by naša ekonomika mala dokonca rásť ešte výraznejšie, a to až 3,0 % tempom. Tento vývoj by mal byť podporený ďalším rastom spotreby, vyšším čerpaním eurofondov a oživením externého dopytu.

Agentúra Fitch očakáva v roku 2024 priemernú infláciu na úrovni 3,0 %, a v roku 2025 môže vzrásť na 3,9 % v dôsledku očakávaného rastu regulovaných cien energií pre domácnosti.

Stabilný výhľad odzrkadľuje fiškálny deficit, zvýšený čistý zahraničný dlh, ale aj strednodobú zraniteľnosť vyplývajúcu z relatívne vysokej závislosti krajiny od sektora výroby automobilov.

Ako agentúra v správe uvádza k zlepšeniu ratingu by mohla viesť konzistentná fiškálna konsolidácia a následný pokles dlhu verejnej správy.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR