Bilancia štátneho rozpočtu k 31.5.2024

Aktualizované dňa: 06.06.2024 08:00

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu mája 2024 schodok vo výške 3 977,1 mil. eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu nižšie o 165,9 mil. eur (-2,3 %). Výdavky štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní vyššie o 491,0 mil. eur (+4,7 %). Uvedené znamenalo medziročné zhoršenie hospodárenia štátneho rozpočtu o 656,9 mil. eur (+19,8 %).

Medziročný rast daňových príjmov predstavoval 537,5 mil. eur (+9,0 %). Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z pridanej hodnoty vo výške 222,1 mil. eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 44,1 mil. eur, pri iných daniach na tovary a služby vo výške 6,0 mil. eur, pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti vo výške 3,0 mil. eur a pri spotrebných daniach vo výške 1,4 mil. eur. Osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach dosiahol medziročný rast vo výške 174,8 mil. eur. Solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií dosiahol 2,0 mil. eur. Keďže územnej samospráve bolo prevedených o 12,1 mil. eur viac prostriedkov dani z príjmov právnických osôb ako v minulom roku, zaznamenala daň z príjmov právnických osôb medziročný nárast na úrovni 151,1 mil. eur. Negatívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z príjmov fyzických osôb vo výške 63,1 mil. eur. Pri daniach z medzinárodného obchodu a transakcií, vrátane sankcií, došlo k medziročnému poklesu o 3,9 mil. eur.

Negatívny vývoj bol zaznamenaný v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému poklesu o 581,1 mil. eur (-94,8 %). Odlišný vývoj skutočnosti za oblasť príjmov za prostriedky EÚ v roku 2024 oproti minulému roku 2023 je spôsobený predovšetkým z dôvodu ukončovania Programového obdobia 2014 – 2020, kedy dôjde k naplneniu príjmov až v priebehu mesiacov august – september 2024 po odoslaní záverečných žiadostí o platbu na EK, predpokladu prijatých ťarchopisov z EK a spracovaných záverečných bilancií programov.

Príjmy z dividend medziročne klesli o 220,0 mil. eur, a to najmä v súvislosti s odvedením dividend od spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a. s. v minulom roku, ktoré mali byť odvedené koncom roka 2022.

Ostatné príjmy štátneho rozpočtu medziročne vzrástli o 97,7 mil. eur (+21,7 %). Medziročný nárast bol zaznamenaný pri príjmoch z podnikania vo výške 1,3 mil. eur, pri administratívnych poplatkov vo výške 8,4 mil. eur, pri kapitálových príjmov vo výške 6,0 mil. eur a pri iných nedaňových príjmov vo výške 23,5 mil. eur. Úrokové príjmy medziročne vzrástli o 12,2 mil. eur. Tuzemské granty a transfery zaznamenali medziročný nárast o 46,3 mil. eur.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali medziročný nárast o 42,1 mil. eur (+7,5 %).

V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ (EÚ fondy) došlo k medziročnému nárastu o 405,5 mil. eur (+44,1 %), s čím súvisí aj medziročný nárast výdavkov na spolufinancovanie spoločných programov SR a EÚ o 45,8 mil. eur (+32,2 %).

V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti došlo k medziročnému poklesu o 157,9 mil. eur (-71,2 %). Medziročný nárast výdavkov na DPH predstavoval 4,3 mil. eur (+120,7 %).

Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný pokles o 94,3 mil. eur (-23,8 %).

Transfer Sociálnej poisťovni zaznamenal medziročný nárast o 590,0 mil. eur (+226,9 %).

Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne kleslo o 344,5 mil. eur (-4,3 %).

Bilancia štátneho rozpočtu

5 951 795

18 633 856

6 489 343