Slovensko uspelo voči žalobe akcionára ZP UNION o tzv. zákaz zisku na medzinárodnom fóre

Aktualizované dňa: 18.09.2024 16:30

Nemecký Ústavný súd odmietol sťažnosť spoločnosti Achmea B.V., v ktorej namietala zrušenie arbitrážneho rozsudku Achmea. Arbitrážny spor medzi Slovenskou republikou a Achmea B.V. týkajúci sa zákazu zisku zdravotných poisťovní by mal byť minulosťou.

Dňa 6. marca 2018 Súdny dvor Európskej únie rozhodol v prospech Slovenskej republiky v dlhoročnom spore s holandskou spoločnosťou Achmea B.V., ktorá je akcionárom slovenskej zdravotnej poisťovne UNION, a.s. Na základe tohto rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie dňa 31. októbra 2018 nemecký Najvyšší súd (Bundesgerichtshof alebo "BGH") zrušil pôvodné arbitrážne rozhodnutie proti Slovenskej republike.

Dňa 12. decembra 2018 podala Achmea B.V. na nemecký Ústavný súd (Bundesverfassungsgericht alebo "BVG") ústavnú sťažnosť proti tomuto rozhodnutiu BGH. Achmea B.V. okrem iného namietala, že BGH porušil jej základné právo vykonávať podnikanie, právo na účinnú právnu ochranu a povinnosť BGH obrátiť sa opäť na Súdny dvor Európskej únie a BVG. Achmea B.V. tiež tvrdila, že Súdny dvor Európskej únie v rozsudku vo veci Achmea prekročil svoje právomoci a porušil ústavnú identitu Nemecka.

Po takmer 6 rokoch BVG vydal svoje uznesenie o neprípustnosti tejto ústavnej sťažnosti (zverejnené dňa 13. septembra 2024), v ktorom zamietol všetky body tejto ústavnej sťažnosti. Toto uznesenie o neprípustnosti, ktoré je v prospech Slovenskej republiky a ktoré nepriamo potvrdzuje správnosť a ústavnosť rozhodnutia BHG, ukončuje dlhoročný medzinárodný arbitrážny spor medzi spoločnosťou Achmea B.V. a Slovenskou republikou, ktorý začal ešte v roku 2008.

Treba pripomenúť, že súbežne so súdnym konaním v Nemecku sa Achmea B.V. snaží pred súdmi v Luxembursku zabezpečiť vykonanie arbitrážneho rozhodnutia, a to od roku 2012. Luxemburský súd zablokoval prostriedky Slovenskej republiky v sume 30 miliónov EUR v prospech Achmea B.V. a neskôr rozhodol, že tieto prostriedky majú ostať blokované až do finálneho rozhodnutia o ústavnej sťažnosti v Nemecku. Na základe uznesenia BVG o neprípustnosti by mali byť konania v Luxembursku ukončené, v dôsledku čoho by mali byť uvoľnené blokované finančné prostriedky Slovenskej republiky.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky pripomína, že v spojitosti s tzv. arbitrážou Achmea I vznikol jeden z najzásadnejších precedensov v oblasti medzinárodnej ochrany investícií. Medzinárodné investičné arbitráže vedené na základe medzinárodných dohôd o podpore a vzájomnej ochrane investícií patria medzi najnákladnejšie spory z hľadiska kompenzácií, ktorým čelia štáty v prípade prehier. V dôsledku rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie vo veci Achmea B.V. proti Slovenskej republike boli ukončené bilaterálne dohody o podpore a vzájomnej ochrane investícií medzi členskými štátmi Európskej únie, čo malo za následok obrat v sporoch vedených voči členským štátom Európskej únie a elimináciu možných budúcich sporov s potenciálnym vysokým negatívnym finančným dopadom na ich rozpočet.

Slovenská republika tak k dnešnému dňu úspešne obhájila všetky arbitrážne spory, ktoré vznikli v súvislosti s tzv. zákazom zisku zdravotných poisťovní, ktorý vláda Slovenskej republiky zaviedla v roku 2007. Slovenská republika doteraz neprehrala žiadnu medzinárodnú investičnú arbitráž a patrí tak pri obrane na medzinárodnom investičnom fóre k najúspešnejším štátom vôbec.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky sa chce na záver poďakovať všetkým, ktorí podporovali Slovenskú republiku v tomto komplikovanom spore.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR